Geschiedenis Rolstoelhockey in Amersfoort PDF Afdrukken E-mailadres

Door Matthijs van Suchtelen,  ex lid van de Keistad Rollers vanaf het begin tot en met 2005 en sinds  september 2009 is hij op het oude vertrouwde nest teruggekeerd.

 

Rolstoelhockey

In Nederland wordt Rolstoelhockey sinds 1974 gespeeld. Amersfoort werd 1 januari 1992 ook een sectie rolstoelhockey rijker. De geschiedenis van de sectie gaat dus terug naar het  begin van de

jaren ‘90.

 

Initiatief

Toen ik op de Mytylschool in Huizen zat heeft mijn vader mij en mijn medeleerlingen, die ook van een (elektrische) rolstoel gebruik maakten, enthousiast gemaakt voor rolstoelhockey. Zelfs op straat werden mensen in een rolstoel door hem aangesproken of deelde hij flyers uit. Geen rolstoelrijder was veilig voor het enthousiasme van mijn vader.

 

Leden

Keistad Rollers startte met 9 leden en de jongste speler was toentertijd 7 jaar. In 2009 telde de sectie 30 leden. Hierop mag de Keistad Rollers enorm trots zijn. De sectie heeft 4 elektrische rolstoelteams  en 1 handbewogen rolstoelteam.

 

Naam

Tijdens één van de trainingen kwam ter sprake dat er nog een naam voor de sectie moest worden bedacht. Een speler opperde enthousiast “The Rolling Stones”, naar de bekende band met Mick Jagger als voorman. Maar die naam vonden  de andere spelers maar niets.

Een andere speler die het verdient  genoemd te worden, is Niels Schuddeboom. Hij kwam met de naam ”Keistad Rollers”. Iedereen ging enthousiast akkoord en zo was de naam “Keistad Rollers” geboren.

 

Keistad

Veel mensen denken bij het woord “Kei” meteen dat wij uit het zuiden van Nederland komen. De naam “Keistad” te danken aan de Amersfoortse Kei. Een zekere Everard Meyster sloot in 1661 een weddenschap af dat hij de Amersfoorters zo ver zou krijgen om een grote kei uit de IJstijd vanaf de Utrechtse Heuvelrug naar de stad te slepen.Hij wist de Amersfoorters te overtuigen en zo werd de kei met een slee naar de stad gesleept.

 

Accommodatie

De spelers hadden natuurlijk ook een accommodatie nodig en die werd gevonden in de Sporthal Schuilenburg (via FASE, Federatie Aangepast Sporten Eemland).

Daarna verhuisde de sectie naar een sporthal aan de Dopheide in Kattenbroek. Omdat deze sporthal geen kantine had, nam één van de  ouders wat te drinken mee, zoals koffie, thee en/of frisdrank

De spelers trainen tegenwoordig  in de Sportzaal Rustenburg. In deze zaal  trainen bijna alle secties van de GSVA. De wedstrijden worden in Sporthal Zielhorst gespeeld. 

 

GSVA

Keistad Rollers werd mogelijk gemaakt door subsidie van FASE. Tegenwoordig is Keistad Rollers een onderdeel van de GSVA (Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort) en heeft een sterke ontwikkeling  doorgemaakt.

De Keistad Rollers heeft ook bekendheid gekregen door publicaties in de krant  en verschijning op televisie.

 

Nawoord

De volgende mensen en instantie hebben Keistad Rollers mede mogelijk gemaakt:

 

  • Via Marieke van Kan (toenmalig trainster van de Speedy Wheely’s) werden Albert  en Marjolein de eerste trainers van de Keistad Rollers.
  • Henk van Kan, voorzitter Rolstoelhockey Nederland. Hij zorgde dat Keistad Rollers doelen kreeg.
  • Hans Dudok van Heel, zij heeft de oprichting en de start van Keistad Rollers mogelijk gemaakt toen zij voor FASE werkte.
  • Nanda, de trainster die van Keistad Rollers een succes maakte met als bekroning de promotie naar de Hoofdklasse.
  • Taxi Hop te Baarn, die in de beginperiode de spelers gratis heeft opgehaald om naar de  trainingen en wedstrijden te brengen.

 

Hieronder een aantal krantenknipsels uit de oude doos

Laatst aangepast op woensdag 07 september 2016 06:48